ایران اروپا را تهدید به استفاده از موشک های دوربرد کرد

به گزارش خبرگزاری میکروفون نیوز (محا) حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب ایران تهدید کرد که تهران در صورت اصرار اروپا بر محدودکردن برنامه موشکی میتواند برد موشکهایش را به بیش از دوهزار کیلومتر، حتی “تا اروپا” افزایش دهد.
حسین سلامی شنبه شب، چهارم آذر در برنامه زنده «نگاه یک» از تلویزیون دولتی ایران با لحنی هشدارآمیز تأکید کرد که تهران بر سر برنامه موشکی بالستیک خود مذاکره نمیکند. اوادعا کرد که تهران علیرغم برخورداری از فناوری ساخت موشک با بردهای بالاتر، برد موشکهایش را به دلایل «راهبردی» دو هزار کیلومتر نگه داشته است.
او خطاب به کشورهای اروپایی گفت: «اگر تا امروز برد موشکهایمان را تا ۲هزار کیلومتر نگه داشتیم، بدلیل نداشتن فناوری نیست… هر عمل ما یک منطق راهبردی دارد؛ تا جایی که تهدید باشد، برد موشکهای ما تا آنجاست.»
جانشین فرمانده سپاه با لحنی هشدارآمیز به احتمال برداشتن «محدودیت برد» در صورت ادامه فشار از سوی کشورهای اروپایی برای محدودکردن برنامه موشکی ایران اشاره کرد و گفت: «تا الان احساس میکردیم اروپا تهدید ما نیست و برد موشکهایمان را تا اروپا افزایش ندادیم، ولی اگر اروپا بخواهد تهدید شود، برد موشکها افزایش مییابد. ما مراعات می کنیم. آنها هم رعایت کنند.»
تمرکز اروپا بر برنامه موشکی ایران پس از رسیدن دونالد ترامپ، رئیسجمهوری اروپا به کاخ سفید افزایش یافت. به خصوص پس از آنکه او از تأیید پایبندی ایران به توافق هستهای سرباز زد و سرنوشت آن را به کنگره کشورش سپرد.
ایران در آغاز ریاستجمهوری ترامپ نخستین آزمایش موشکی جنجالی را انجام داد؛ آزمایشی که باعث شد واشنگتن تهران را رسما «زیر ذرهبین» قرار دهد. پس از آن، آزمایش موشک ماهوارهبر سیمرغ نیز فرانسه، بریتانیا، آلمان را در محکومکردن ایران کنار ایالات متحده قرار داد.
حسن روحانی این آزمایش را حاصل برجام خواند و کشورهای غربی ناقض آن. به گفته چهار کشور غربی، پرتاب این موشک نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بودهاست. ایران پرتاب موشک ماهوارهبر غیرنظامی را نقض این قطعنامه نمیداند.
آخرین آزمایش موشکی ایران که با انتقاد شدید کشورهای اروپایی در کنار آمریکا همراه شد، آزمایش موشک بالستیک خرمشهر در ۳۱ شهریورماه بود. امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه ۹ نوامبر در سفری غیرمنتظره به عربستان پیشنهاد داد که مذاکراتی مانند «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) درباره برنامه موشکی ایران انجام شود و اگر لازم بود با اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران این مذاکرات ادامه یابد و به نتیجهای برسد که حاصل آن ایجاد تعادل در منطقه خاورمیانه باشد. این سخنان او با واکنش تند ایران رویارو شد.
«شلیک موشک از یمن به ریاض یک پیام راهبردی است»
جانشین فرمانده سپاه ایران در گفتوگوی تلویزیونی شنبهشب خود به انتقاد از مداخله عربستان در لبنان و یمن پرداخت و این کشور را به داشتن «عطش قدرتطلبی» متهم کرد. این مقام ارشد نظامی ایران شلیک موشک از یمن به ریاض را «یک پیام راهبردی» درباره «تغییر موازنه قدرت به نفع یمن» خواند.
عربستان نیز در رقابت منطقهای با ایران به یکی از منتقدان جدی برنامه موشکی این کشور بدل شده. بهویژه پس از آنکه گروه شیعی حوثیها در یمن که کنترل دولت در صنعا، پایتخت این کشور را در دست دارد، چهارم نوامبر یک موشک بالستیک به سوی ریاض شلیک کرد. آمریکا و عربستان ادعا کردند که ایران تأمینکننده این موشک بوده است.
سلامی در عین حال ارسال موشک از ایران به یمن را بار دیگر تکذیب کرد و مدعی شد که «یمنیها در یکجهش علمی، دقت و برد موشکهایشان را بهقدری بالا بردند که علی رغم فعالشدن همه پاتریوتها به محل اصابت کردند.» پاتریوت نام یک سیستم دفاع ضدموشکی ساخت آمریکا است. این سیستم دفاعی توانست موشک حوثیها را پیش از اصابت به هدف نابود کند.
روز گذشته کاخ سفید نیز در بیانیهای از آنچه «مداخله ایران در یمن» میخواند، به تندی انتقاد کرد. واشنگتن تهران را به «بهرهبرداری از فاجعه انسانی عظیم در یمن به نفع خود» متهم کرد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به این بیانیه اتهامهای آمریکا را «دروغ» خواند و گفت: «همواره اعلام کرده ایم که جمهوری اسلامی ایران هیچ ارتباط نظامی با یمن ندارد و توانمندی های دفاعی و موشکی این کشور موضوعی کاملا داخلی و صرفا مربوط به خود آن کشور است.»